2020. IV. 17. (1 éve): Trump okkal ment neki a WHO-nak

Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy leállítja az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nyújtott pénzügyi hozzájárulást, mert szerinte a szervezet nem megfelelően reagált a koronavírus-járványra.

Trump szerint ha a WHO jól végezte volna a dolgát, akkor már korábban egészségügyi szakembereket küldött volna Kínába, és a koronavírus-járvány féken tartható lett volna már kirobbanásának helyszínén. "A WHO kudarcot vallott alapvető feladatának teljesítésében, és ezért felelősséggel tartozik" – fogalmazott az elnök.

Trump döntésének egyértelmű pártpolitikai okai mellett az sem tagadható, hogy az Egészségügyi Világszervezet valóban több mulasztást követett el a járványhelyzettel kapcsolatban:

  1. a WHO soha nem kérdőjelezte meg az erősen megkérdőjelezhető kínai adatokat
  2. még január 11-én is elfogadta azt a kínai álláspontot, miszerint "nem bizonyítható", hogy a fertőzés emberről emberre is terjed
  3. a WHO szakértői Tedros Adhanom Ghebreyesus január végi kínai látogatásáig nem vizsgálhatták a helyszínen a járványt, de ezt sosem sérelmezték nyilvánosan
  4. még februárban is készséggel kisegítette a kínai propagandát az olyan – utólag tragikomikusnak hangzó – méltatásokkal, mint hogy "Kína a globális közösség védelmében elévülhetetlen érdemeket szerzett azzal, hogy egy erős első védővonalat alakított ki a nemzetközi terjedés megfékezésére"
  5. a COVID-19-et csak március 11-én nyilvánította világjárványnak [Index, Index]