2020. V. 18. (1 éve): A Kínából beszerzett lélegeztetőgépek egy része nem alkalmas intenzív terápiára

Lovas András aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos szerint alapvető problémák vannak a magyar kormány által beszerzett lélegeztetőgépek egy részével, konkrétan a ResMed Lumis 150 típusú készülékkel. Ezek non-invazív, légzéstámogatásra szolgáló készülékek, melyek egy arcra erősített maszkkal teszik könnyebbé a légzést.

A koronavírusos betegek lélegeztetése a szakmai ajánlások alapján csak invazív módon, tehát egy légcsőbe helyezett tubuson keresztül javasolt.

A nagyjából negyedmillió forintos áron megvásárolható ResMed Lumis 150 egy otthoni használatra kifejlesztett eszköz, mely olyan, kevésbé komplikált betegségek esetén használható, mint az obstruktív alvási apnoe.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára elmondta, hogy bár egyes hazánkba érkezett eszközök valóban nem alkalmasak invazív lélegeztetésre, ám szerepük lehet a betegek kezelésében, a lélegeztetőgépes kezelés előtt és után használhatóak fel a légzés megkönnyítésére.

A használatot az is nehezíti, hogy a ResMed Lumis 150 készülékek csak kínai menüvel rendelkeznek, a termékleírás pedig magyar nyelvű opciót egyáltalán nem is említ. Lovas András és több intenzív osztályon dolgozó kollégája úgy véli, hogy a beszerzők minden jóakarata ellenére a ResMed Lumis 150 lélegeztetőgép SARS-CoV-2 vírusfertőzöttek intenzív osztályos, non-invazív lélegeztetésére sem alkalmas. [Index]