2021. IV. 7. (1 éve): Franciaország háborúra készül

Egy ellenséges ország elleni nagy intenzitású háború lehetőségére készül fel a 2020-as években a francia haderő, és ennek jegyében összfegyvernemi hadgyakorlatot készül végrehajtani 2023-ban, "Orion" fedőnéven.

Januárban tíz munkacsoportot hoztak létre az ország és a hadsereg felkészültségének felmérésére. A munkacsoportok többek között azt is vizsgálják, hogy a társadalom mennyire lenne képes elviselni olyan veszteségeket, melyekre a második világháború óta nem volt példa.

Franciaország már nem csak terrorellenes hadműveletekkel, hanem egy másik országgal való háború kitörésének lehetőségével is számol. Ez olyan mélyen vert már gyökeret a francia katonai gondolkodásmódban, hogy a forgatókönyvnek saját rövidítése van: HEM, vagyis hypothèse d'engagement majeur (a nagyobb elkötelezettség hipotézise).

Hivatalosan ugyan nem jelölték meg a potenciális ellenséget, azonban a The Economist által megkérdezett elemzők szerint Oroszország, Törökország és bizonyos észak-afrikai országok jöhetnek szóba.

Rémy Hémez, a francia haderő tisztje és elemzője úgy fogalmazott a jelenleg is zajló és mind intenzívebb haderő-modernizációval kapcsolatban, hogy 2010 és 2025 között a francia haderő felszerelése többet fog változni, mind 1970 és 2010 között változott. [Portfolio, The Economist]